Pacients transgènere i assistència sanitària: Com evoluciona la cura de la imatge corporal sota un marc cultural i legal canviant

El 4 de març de 2020, l’Associació Catalana d’Imatge Corporal de Diplomades en Infermeria (ACICDDI) va celebrar la seva segona conferència anual al Col·legi Oficial d’Infermeres i infermers de Barcelona (COIB), enguany titulada “Les Infermeres i les persones transgènere”. Els disset ponents, vinguts de diferents disciplines com la infermeria, medicina cirúrgica psicologia i antropologia, així com experts en el mon del cisgenerisme i transgènere van oferir presentacions i van interactuar amb el públic.

INTRODUCCIÓ

Barcelona, ​​4 de març de 2020. La fundadora i presidenta de l’ACICDDI, Núria Sàez Gómez, obre la jornada descrivint l’associació explica la seva activitat durant els darrers dos anys. L’associació es va constituir per abordar la necessitat de la societat de dirigir el seu focus a l’atenció que proporcionen les infermeres que gestionen la imatge corporal. L’associació pretén donar un caràcter científic a les qüestions relacionades amb la cura de la gestió de la imatges corporals reunint infermeres que treballen en aquest àmbit a Catalunya en els sectors públic, privat i autònom. Promou i coordina accions com aquestes jornades que ajuden a difondre coneixement sobre les activitats de les infermeres d’imatge corporal en totes les especialitats. Organitza cursos i tallers per facilitar la formació continuada als seus membres, d’acord amb les seves necessitats.

Núria Sàez Gómez, explica que “la particularitat del maneig de la imatge corporal es l’atenció integral i la cura empàtica de la infermeria necessària per ajudar a les persones a resoldre els seus problemes d’imatge corporal”.

La segona Jornada de l’ACICDDI ha tingut com a objectiu donar visibilitat a les infermeres de centres primaris o especialitzats que proporcionen atenció relacionada amb la imatge corporal, que abasta totes les edats i identitats de gènere. Aquestes infermeres estan presents abans i després dels processos de cirurgia, ajuden a resoldre els dubtes sobre la cirurgia trans i atenen les necessitats biològiques, psicològiques i socials dels seus usuaris o persones ateses a mesura que es desenvolupen les seves situacions.

Des de que es va crear l’associació, s’ha fet molta feina tenint en compte diverses vessants; La ferma creença de la Núria Sáez és que les infermeres han de liderar amb responsabilitat i autoritat. Cita l’exemple d’Isabel Pera, la reconeguda infermera i professora catalana què, treballant conjuntament amb universitats i el departament de salut, ha ajudat a definir noves qualificacions i serveis d’infermeria. Explícitament comenta “Tenint en compte aquesta responsabilitat s’organitza aquesta jornada amb l’ànim també de prendre el lideratge en l’atenció infermera a persones transgènere”.

Previ a aquesta jornada, l’associació es va reunir amb diverses associacions catalanes de suport com són Trànsit, Casal Lambda, ATC Llibertat, GAYESPOL i AMPGIL, per conèixer les necessitats actuals que tenen i per saber en què les infermeres poden ajudar.

Núria Saez remarca i agrair als ponents que s’haguessin desplaçat per venir a la jornada des de diferents punts de Catalunya (Barcelona, ​​Lleida, Girona i Tarragona) i de l’estat Español (Madrid) i inclús des de Lisboa i Andorra. Així mateix també fa extensiu l’agraïment als membres de l’Associació, inclosos tots els membres de la Junta ACICDDI, i a l’Anna Almirall pel seu suport administratiu i logístic, així com als que estudien el nou perfil d’infermera en gestió de la imatge corporal. Agraeix la feina feta fins el dia 4 març al senyor Albert Tort, que ha estat el president del Col·legi Oficial d’Infermers de Barcelona, per la prestació de l’auditori i el fa extensiu a tots els membres del COIB que han col·laborat a fer possible aquesta jornada i conclou agraint a Núria Cuxart, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i directora del Programes del COIB, i a Rosa Bayot, adjunta a la direcció de Programes.

Núria Sàez Gómez, fundadora i presidenta de l’ACICDDI, vol que les infermeres es facin càrrec de què?, com per exemple, la reconeguda infermera, professora i acadèmica Isabel Pera: “Tenim en compte que la conferència d’avui s’ha organitzat i que estem aquí prendre el lideratge en l’atenció d’infermeria a persones transgènere.”

DESENVOLUPAMENT HISTÒRIC

Espanya durant la democràcia

Si bé l’activisme transgènere es remunta a més d’un segle i la legislació i la deslegislación ho fa al llarg de dècades, el món mèdic està trigant a despatologizar les identitats trans. No va ser fins el 2018 que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar la transsexualitat de la llista de trastorns psiquiàtrics.

SSe sap que Espanya està a l’avantguarda de l’acceptació pública dels drets LGBTQI+, juntament amb països com Suècia i Argentina. La primera manifestació transgènere va tenir lloc a Barcelona el 1977, dos anys després de la mort de Franco, quan 5.000 manifestants van sortir a la Rambla per reclamar el dret a fer amb el seu cos el que els hi vingui de gust. Les persones homosexuals i transgènere jutjades o detingudes en virtut de la Llei de 1970 sobre Persones Perilloses i Rehabilitació havien estat excloses específicament del perdó de 1975 i l’amnistia de 1976, juntament amb vagabunds, traficants de drogues, captaires, immigrants il·legals i altres grups considerats “perillosos” pel règim feixista i “necessitats de rehabilitació”. Es van necessitar dos anys més, després de la manifestació, per modificar la llei i perquè les persones transgènere i homosexuals rebessin amnistia. Més tard, la comunitat va pressionar contra la Llei d’escàndol públic, una altra eina de repressió durant la dictadura de Franco, que va obtenir la seva modificació en 1983. Altres fites importants van ser quan al 1981, la cirurgia de canvi de sexe va deixar de ser il·legal i al 1987, quan Transexualia, la primera associació transsexual espanyola, va ser creada. També destacaríem l’ adopció de la Llei d’Identitat de Gènere al 2007, que permet als transsexuals canviar el seu nom i sexe en el seu document d’identificació nacional sense necessitat d’una operació de canvi de sexe.

Del 1970 al 1980, la legislació que abordava la discriminació contra la comunitat transgènere també s’estava aprovant a tot el món. El 1989, el Parlament Europeu va aprovar una primera resolució condemnant la discriminació contra les persones transgènere. Exactament 20 anys després, va adoptar una resolució sobre els drets de les persones intersexuals, aquest cop condemnant els tractaments de normalització sexual i la cirurgia que sovint es realitza en nadons i nens, i instant els estats a adoptar legislació contra aquestes pràctiques.

En una cultura de memes hiperactius amb tendència a la controvèrsia, constantment som testimonis d’actituds retrògrades que ens fan dubtar si les causes progressives realment estan avançant, però la causa transgènere és cada vegada més visible. De vegades, el balanç sembla positiu: més professionals es declaren obertament transsexuals i permeten que les seves carreres es converteixin en exemples d’alt perfil de no discriminació. Les models trans Valentina Sampaio i Teddy Quinlivan ho van fer l’any passat en el món de la moda quan van ser seleccionades per a col·leccions de models per Victoria ‘s Secret i Chanel, respectivament. Les associacions polítiques també estan donant visibilitat a la comunitat trans formant comitès especials i redactant una nova legislació transespecífica. Tot i així, la controvèrsia es produeix: al febrer del 2020 la coalició d’Esquerra Unida (IU) va prohibir el Partit Feminista d’Espanya (PFE) per motius d’indisciplina i discriminació contra els transsexuals. El PFE havia condemnat repetidament els esforços d’IU per facilitar les operacions de canvi de sexe i els embarassos substituts, argumentant que l’agenda de la sala principal LGBTQI + amenaçava el feminisme, la identitat femenina i els drets dels infants.

La jornada d’avui té com a objectiu establir si la comunitat infermera a Catalunya i a Espanya és prou empàtica i està preparada per satisfer les necessitats terapèutiques i quirúrgiques de les persones transgènere, i de com es senten aquestes sobre el seu acompliment.


PONENT Dra. Alba Barbé

La taxonomia segueix sent estigmatitzant

La presentació inaugural va anar a càrrec de la Dra. Alba Barbé, antropòloga i cineasta, autora del documental “EnFemme” sobre l’associació homònima -inaugurada a Barcelona el 2007- i que mostrava un pis compartit on un podia vestir-se amb roba de dona amb certa intimitat.

Com a associació, va començar a proporcionar oficialment un lloc de reunió social i de suport per a les persones transgènere, inclosos els transvestits, transsexuals i persones que estan considerant un canvi de sexe.

Per a la Dra. Barbé, la comunitat transgènere ha patit un sistema de concepció de gènere que és insostenible ja que és inherentment discriminatori. La narrativa medicopsiquiàtrica i sociocultural ha manejat un fenomen temporalment inintel·ligible recorrent a la “mania taxonómica”. El món de la salut mental hauria de desistir d’aquesta classificació constant. El terme “trastorn d’identitat de gènere” va ser reemplaçat per “disfòria de gènere” en el Manual de Diagnòstic i Estadística de Trastorns Mentals de l’Associació Americana de Psiquiatria a 2013.

Això va ser per eliminar l’estigma del terme trastorn, però la realitat es que aquest terme encara es troba en el que és essencialment un manual psiquiàtric.

Dra. Alba Barbé: “La narrativa medicopsiquiàtrica i sociocultural ha gestionat allò temporalment inintelligible amb la mania taxonómica.”


PONENCIA DE Dra. Judith Juanhuix

La Dra. Judith Juanhuix, doctora en física i activista transsexual, es va fer ressò d’algunes de les preocupacions de la Dra. Barbé tot i que la seva presentació es va centrar en els paradigmes i l’aportació teòrica que la ciència mèdica ha ofert a l’àrea de l’atenció mèdica per a persones transsexuals.

Exposa que ha múltiples marcs interpretatius, i per tant no científics, utilitzats avui en el món mèdic i legal per tractar la realitat trans: “La medicina i la psiquiatria no poden explicar fenòmens que són inherentment socials o polítics”.

Una millora sobre les etiquetes existents, incloses les més educades, com la disfòria de gènere i la incongruència de gènere, proposa un marc interpretatiu en què prevalen els drets dels pacients transgènere i la seva variant de gènere es considera part de la diversitat humana. A causa de que tal conceptualització del gènere ja no és binària, crear homes i dones identificables com a tals ja no és l’objectiu. A la pràctica, pel que fa a la imatge estètica trans, en lloc d’imitar o rebutjar una imatge masculina o femenina tradicional, una altra opció podria ser crear la pròpia.

Per contra, el que segueix sent un objectiu és imbuir a la societat de la realitat transgènere, fer que la comunitat sigui visible i reivindicar plenament el seu dret a existir per evitar els problemes psicològics relacionats amb la discriminació i els estils de vida clandestins. En termes de servei mèdic, en el que s’ha de centrar l’atenció primària és a derivar pacients trans que busquen assistència a serveis que ofereixin orientació, en lloc de necessàriament un tractament o diagnòstic.

On hi ha tractament, ella advoca per la inclusió d’indicacions transgènere específiques en els processos. Per exemple, no és ideal que les dones trans prenguin pastilles d’estrògens dissenyades per a dones menopàusiques.


Dra. Judith Juanhuix: “La medicina i la psiquiatria no poden explicar fenòmens inherentment socials o polítics.”


PONENCIA DE MIGUEL MISSÉ

Autoestima corporal

En Miguel Missé, sociòleg i activista trans, emfatitza que no hi ha una sola perspectiva trans, i que esdeveniments com la jornada d’avui ajuden a difondre la varietat d’aquests punts de vista. Recolza els espais on les persones transgènere de diferents orígens i grups d’edat poden trobar-se i compartir experiències, per exemple, un lloc on les persones que contemplen la cirurgia puguin parlar amb persones que l’han experimentada.

Missé creu què, pel que fa a la imatge, és important que un conjunt divers d’imatges corporals s’associï amb l’estètica trans. Afavoreix una idea global de la imatge trans i no aprova la clara divisió entre transvestits i imatges transgènere. Explica: “Per a mi, veure un home maquillar-se per sortir al carrer serveix com una referència positiva per a les persones trans perquè està trencant amb una norma. […], veure dones extremadament masculines que no viuen com a homes em fa més lliure, també perquè amplia la meva imaginació. Això té a veure amb els paràmetres establerts dins dels quals operem, però crec que una bona política per al món transgènere seria ampliar els límits del que és possible per a homes i dones. Veure de sobte a homes i dones adoptar un ampli espectre d’imatges corporals, des de les més masculines fins a les més femenines, que no només existeixen sinó que han trobat un espai a la imaginació col·lectiva i provoquen el desig. Això és clau per a l’autoestima corporal.”

Señor Miguel Missé: li agradaria poder “veure a homes i dones adoptar un ampli espectre d’imatges corporals, des de les més masculines fins a les més femenines, que no només existeixen sinó que han trobat un espai a la imaginació col·lectiva i provoquen el desig. Això és clau per a l’autoestima corporal.”


PONENCIA DE JULIETA VARTABEDIAN

Buscant una imatge més tradicional

Julieta Vartabedian, Doctora en antropòlogia i coneguda pel seu llibre de 2018 Migracions Brasileres “Travesti”, centra la seva presentació en l’experiència i la visió del món de les dones transgènere que van definir la seva imatge com a treballadores sexuals transvestides al Brasil.

Explica que, donada l’activitat transgènere i les actituds llibertines que es s’evidencien durant el Carnaval de Rio, és una paradoxa que el Brasil conservi un registre de forta discriminació contra la comunitat LGBTQI +. La dictadura de 21 anys durant la qual molts van ser arrestats, va acabar el 1985, però la violència verbal i física contra els transsexuals continua fins als nostres dies.

Amb els anys, moltes dones transgènere brasileres van triar la prostitució per escapar de la pobresa, però també dels límits de la seva identitat sexual assignada. Moltes van emigrar o van planejar migrar a les capitals d’Europa, on podrien viure en una societat més receptiva i, en alguns casos, rebre tractament i cirurgia.

L’èxit en la prostitució va oferir validació per al transvestisme i per ser desitjable pels homes. En alguns casos, aquesta prostitució també va ser la font de finançament d’un passatge a Europa. Va ser una de les transsexuals més famoses de món, la nord-americana Christine Jorgensen, qui va proporcionar el model per l’hegemonia estètica adoptada per moltes prostitutes trans. A la dicotomia del cos desitjat, el vell cos masculí va haver de morir.

Això va significar una experiència difícil i de vegades traumàtica per a molts, per exemple, aquells que es van sotmetre a procediments quirúrgics en el mercat negre i van acabar amb silicona a la sang. Molts desconfiaven dels serveis mèdics perquè el seu sexe triat no era reconegut, o van optar per no fer-se la prova de la SIDA només per evitar els prejudicis i l’estigma. Les treballadores sexuals eren molt vulnerables i els problemes de salut sovint mitigaven els seus objectius per aconseguir la bellesa femenina.

Tot i això, Vertabedian emfatitza que, evitar la victimització és important, alguns són “feliços” i altres no els agrada el seu treball, com en qualsevol professió. Per a molts, l’emigració a Europa va formar part de l’experiència de la vida i, encara que les visions idealitzades d’Europa es van esvair a mesura que el mercat sexual anava canviant enormement en les últimes quatre dècades, la majoria es va quedar.

Per a molts, la migració havia brindat mobilitat ascendent i un grau de la llibertat perseguida.


La Sra. Julieta Vartabedian explica l’experiència de les prostitutes brasileres travestides que van emigrar a Europa.


PONENCIA DE MARÍA DEL CARMEN GARCÍA RETORTA

Informe d’una unitat quirúrgica: atenció i cirurgia en un hospital de Madrid

Maria del Carmen García Retorta, enfermera de la unidad de cirugía trans de l’Hospital Universitari La Paz de Madrid, comença la seva conferencia compartint un codi ètic d’infermeria que aplica en el seu treball. Continua la seva presentació amb una descripció des de la perspectiva d’un pacient de cirurgia de la seva admissió en la unitat de cirurgia. Es convenient que el pacient se senti ben rebut, com li està anant, que rebi tota la informació i les respostes desitjades i, en general, se senti relaxat i acompanyat abans i després de l’operació, respectant la seva intimitat en tot moment. Per avaluar fins a quin punt això estava passant en diversos hospitals que realitzaven cirurgia trans, va realitzar una enquesta a pacients de cirurgia que havien rebut les seves operacions en unitats de cirurgia públiques i privades. Les conclusions de la seva enquesta van mostrar un nivell molt alt de satisfacció en termes de diversos aspectes de l’atenció infermera rebuda abans i després de l’operació. Va concloure descrivint alguns dels mètodes utilitzats en el seu servei, incloent estar disponible pel pacient i garantint la seva intimitat en tot moment.

La Sra. García Retorta conclou la seva presentació recordant un lema del seu codi d’ètica d’infermeria: “Si pots guarir, cura. Si no pots guarir, alleuja. Si no pots alleujar, consola. I si no pots consolar, acompanya.”


La Sra. García Retorta creu en l’enfocament centrat en el la persona i que la infermera ha d’acompanyar i protegir permanentment la intimitat del la persona atesa abans i després de la cirurgia.


PONENCIA DE CARMEN MARÍA IGLESIAS URRACA

Al seu torn, Carmen María Iglesias Urraca, cap de la unitat de cirurgia plàstica de l’Hospital Universitari La Paz a Madrid, presenta una breu descripció de la cirurgia trans. Explica què, convertir un home en dona al inrevés, no es una tasca fàcil i està limitat per les diferents estructures òssies masculines i femenines. En conseqüència, les dones transvestitdes que s’injecten silicona i altres substàncies poden aconseguir la conversió en un “dona-lit”, però les morfologies de l’esquena i les natges segueixen sent molt diferents. Entre les operacions disponibles es troben la faloplastia i la vaginoplàstia. Per a la vaginoplastia, el teixit del penis es fa servir per crear les parets i els llavis de la vagina, i es torna a conduir la uretra. Canviar a una dona en un home pot ser més complicat, començant amb una mastectomia completa, que produeix resultats mixtos depenent de la mida dels pits extirpats, els pits més grans deixen una cicatriu horitzontal corresponentment més gran i més visible. La faloplastia és probablement el procés més complicat i també arriscat: se suposa que fins al 30% dels processos quirúrgics tenen complicacions en algun moment entre les etapes preoperatòries i el final de la vida del pacient. El penis està construït amb pell eliminada d’altres parts del cos, com l’avantbraç o les cuixes. Tornar a col·locar i estendre la uretra és un procés molt difícil. La sensibilitat i les ereccions s’aconsegueixen mitjançant la inserció d’una varietat de dispositius protèsics dissenyats específicament per neofals i diferents, del tipus utilitzat per tractar la impotència.

Dra. Carmen Iglesias Urraca: “A la faloplastia, la sensibilitat i les ereccions s’aconsegueixen mitjançant la inserció d’una varietat de dispositius protèsics dissenyats específicament per neofalos i diferents de l’tipus utilitzat per tractar la impotència.”


PONENCIA DE TINA RECIO

Activistes transgènere que brinden assistència i visió

Tina Recio és una coneguda activista trans a Catalunya i Espanya. Va començar accions públiques en 2008 i ha estat involucrada en els aspectes legals i comunitaris de l’activisme. En 2014 va guanyar una sentència condemnatòria pionera en un conegut cas de discriminació basada en la identitat de gènere.

Tina Recio ha treballat amb dones transsexuals del Pakistan, Indonèsia, el Marroc i Algèria. Va ser presentadora en reunions nacionals LGBTQI + el 2015, i també durant el Dia de la Dona aquest any en una reunió contra la violència de gènere. Parla habitualment i públicament sobre els drets de les persones transgènere i treballa amb el comitè LGBTQI + del Sindicat de Comissions Obreres de Catalunya (CCOO Catalunya) per promoure els drets de les dones trans en el lloc de treball.

Al 2016 va fundar l’organització de suport de Barcelona I-Vaginarium per a proporcionar una guia limitada pel que fa a les solucions quirúrgiques. La idea és proporcionar un fòrum per on recopilar informació i on les dones trans puguin conversar i compartir informació sobre vaginoplastia. Tot això, mantenint una conversa realista. Quan es rep a dones trans que estan considerant l’operació, el consell donat és no rebutjar el cos existent i no tenir expectatives massa grans sobre la cirurgia o les pròtesis. S’emfatitza el fet que l’operació no és una qüestió de vida o mort. Per a aquells que ho faran, la fisioteràpia de sòl pèlvic és essencial.

En els esdeveniments i xerrades organitzats en R-Vaginarium, les dones poden parlar sobre les seves preocupacions i experiències, però Tina Recio, d’acord amb altres ponents participants en la jornada, creu que millorar l’accés públic a l’ajuda psicològica professional per la comunitat trans és una tasca pendent.

La Sra. Tina Recio: “En I-Vaginarium, s’emfatitza el fet que l’operació no és una qüestió de vida o mort.”


PONENCIA DE ENRIQUE OLTRA RODRÍGUEZ

El laberint de la sexuació des de la mirada

El Dr. Enrique Oltra Rodríguez, infermer i sexòleg, exposa que les percepcions estan canviant a mesura que les persones transgènere es tornen més visibles a la societat. L’important és retirar-se de la dicotomia o el paper tradicional masculí i femení. “No som degenerats simplement perquè no ens reproduïm”. El Dr. Oltra Rodríguez creu que hem d’estar oberts a nous paradigmes i amplificar el marc contextual de la sexologia.

La ciència deixa moltes preguntes obertes; la sexuació cerebral en particular no s’entén bé, excepte en que de vegades difereix de la sexuació genital. Podríem arribar a entendre la sexuació dispar del cervell i els genitals com a simples variacions de la sexualitat humana, acceptar els múltiples escenaris. Les identitats transgènere generalment emergeixen a una edat primerenca. Un pot tenir una identitat transgènere que contradiu el seu sexe binari assignat. La qüestió del gènere assignat pot no ser tan clara si un neix amb òrgans intersexuals o hermafrodites.

El Dr. Oltra Rodríguez, que també va assistir l’any passat a la I Jornada de ACICDDI, va reiterar les seves troballes de què, els estudis d’atenció mèdica que comparen i contemplen programes no haurien de limitar-se a l’anàlisi de dades financeres purs.

S’han d’incloure els costos i beneficis indirectes i intangibles perquè aquestes avaluacions siguin significatives. Les investigacions del Dr. Oltra Rodríguez reforcen que, si bé les economies d’escala són importants, “l’ètica ha de proporcionar la base del desenvolupament de la legislació sanitària”. La prestació d’un servei d’atenció a la persona a la comunitat transgènere és l’exemple perfecte: 2pot ser que no sigui fàcil quantificar la discriminació, l’estigmatització i la depressió o qualsevol impacte que puguin tenir els serveis millorats.

Dr Oltra Rodríguez: “L’ètica ha de proporcionar la base de el desenvolupament de la legislació sanitària.”


PONENCIA DE KAREN CARVALHO DE CASTRO

Donar assistència psicològica transespecífica

Karen Carvalho de Castro, doctora en psicologia clínica i especialitzat en salut pública, ofereix assessorament a persones transgènere. Comença destacant que s’ha demostrat que les persones transgènere no pateixen una predisposició més gran a problemes psiquiàtrics que la població en general. La investigació també mostra que els nens que han fet canvis socials i que han estat recolzats en la seva identitat de gènere tenen nivells normals de depressió.

La possible necessitat de serveis psicològics de la persona transgènere prové de la pressió social directa o indirecta. La societat ha d’arribar a comprendre les diferències entre (1) gènere, un constructe social, (2) identitat de gènere, gènere com cada persona la sent per si mateixa i que pot correspondre o no al seu sexe biològic, (3) expressió de gènere, que és com expressem el gènere al món (4) l’orientació sexual, que és l’atracció que sentim cap a un gènere o l’altre, (5) sexe biològic, que inclou trets físics objectius, com ara els òrgans i les hormones sexuals.

Poden passar molts anys entre la comprensió d’un transgènere i el seu principi per expressar-ho als altres. Carvalho de Castro va dir que els disset és una edat habitual en els joves per iniciar un procés de decisió. En aquest punt, explica que el paper del psicòleg que treballa amb persones transgènere a té molt en comú amb el tractament per a la resta de la població.

Tot i així, reconeix el treball específic que s’ocupa de reduir la transfòbia interioritzada i que ofereix a la persona atesa un espai on expressar la seva identitat de gènere i se senti còmode amb l’expressió de la seva identitat de gènere. A més, els problemes familiars solen estar al capdavant de la conversa, i cal afrontar el rebuig de la societat en general, i de vegades també el dels propis pares.

Dra. Karen Carvalho de Castro: les persones transgènere, el paper del/la psicòleg/psicòloga ha d’afrontar específicament la reducció de transfòbia interioritzada i assegurar-se que se sentin còmodes amb l’expressió de la seva identitat de gènere.


PONENCIA DE SRA. SILVIA MORELL

L’altra conferenciant, la psicòloga Sílvia Morell dirigeix ​​el Servei d’Assistència Psicològica a Casal Lambda -associació que treballa pels drets LGTBI + des de 1976 i que serveix a membres de la comunitat, així com a professionals i investigadors, i d’entre els seus objectius està el de la sensibilització d’institucions públiques, partits polítics i la ciutadania en general. Com a part del seu treball, Silvia Morell ofereix sessions individuals i grupals per a adolescents. Incideix en que aquest grup de població ha estat construint la seva nova identitat durant anys, de manera que, es clau per a ells, obtenir la totalitat de la informació abans de començar una teràpia significativa. Una preguntes claus que se’ls hi fa és en quin tipus d’home o dona volen convertir-se. Atès que estem tractant amb adolescents, és clau encoratjar la paciència amb el procés. Així mateix va voler remarcar un dels aspectes de l’exposició de Tina Recio sobre ajudar els homes i dones joves trans a tenir expectatives realistes de la seva nova vida. Això pot incloure expectatives realistes pel que fa als resultats de l’operació intervenció, però també una preparació sobre possibles nous conflictes després del canvi de sexe, per exemple, el rebuig d’alguns grups feministes com com ha comentat algun dels conferenciants. També s’ha de tenir en compte l’opinió de la família i en quina mesura estan preparats pel canvi de sexe del seu fill/filla. Més enllà de la qüestió bàsica de l’acceptació, hi ha molts punts que avaluar sobre la família mateixa, per exemple, si se senten culpables i quin impacte pot tenir això en l’adolescent.

La Sra. Silvia Morell: ajudant a les persones transgènere a tenir expectatives realistes sobre la seva nova vida.


PONENCIA DE MARIA JESUS LUCIO PEREZ

Especialització en identitat de gènere

María Jesús Lucio Pérez, sociòloga, ha treballat com a administradora personal de casos a la Unitat d’Identitat de Gènere (UIG) de l’Hospital Universitari Ramón i Cajal de Madrid des de la seva creació al 2007, i a conseqüència d’això ha reflexionat sobre el estat de prestació de serveis de salut a la comunitat trans.

S’espera que els pacients ingressats a La Paz o en qualsevol altra unitat pública de cirurgia de canvi de sexe hagin rebut els consells necessaris, atenció psicològica, exàmens, tractament hormonal i referències necessàries abans de la cirurgia, i tot això en una mateixa ubicació per facilitar-ho als usuaris, obtenint un alt nivell de satisfacció.

El 17 de març de 2016, l’Assemblea de la comunitat de Madrid va aprovar la Llei d’identitat i expressió de gènere. Entre moltes altres mesures, va eliminar la necessitat de ser derivat de la UIG Ramón i Cajal abans d’una operació de canvi de sexe a La Paz, i també de no rebre assessorament psicològic abans de les seves operacions.

Atribueix a la xarxa associativa gran part del progrés realitzat en la Comunitat de Madrid pel que fa a la Conselleria de Sanitat. Més persones busquen els serveis, i els serveis estan millorant. Les llistes d’espera de cirurgia que solien ser de fins a set anys ara es redueixen a uns pocs mesos. Els menors de Maria Jesús Lucío Perez atribueix a la xarxa associativa gran part de el progrés realitzat en la Comunitat de Madrid pel que fa a la Conselleria de Sanitat. Més persones busquen els serveis, i els serveis estan millorant.

12 anys poden consultar a la UIG sense el consentiment dels pares, encara que es fa un esforç per involucrar a les families . Els menors també poden rebre tractament hormonal de forma gratuïta a partir dels 16 anys i poden ser operats a partir dels 18. Conclou fent ressò del que moltes de les infermeres públiques van escoltar avui també va emfatitzar: la importància de donar poder a la persona atesa i no ser paternalista.

La Sra. Maria Jesús Lucío Perez atribueix a la xarxa associativa gran part de el progrés realitzat en la Comunitat de Madrid pel que fa a la Conselleria de Sanitat. Més persones busquen els serveis, i els serveis estan millorant.


PONENCIA DE RAÚL PALOMERA TAMAYO

Sentir que ets qui no ets

Raúl Palomera Tamayo, infermer, comparteix la seva experiència i exposa la seva història personal com a transsexual evidenciant que li ha estat relativament fàcil, però també perquè aconsegueix explicar-ho en un to alegre que desmitifica l’experiència per a l’oient cisgeneriste.

Explica que no se sentia lesbiana i per tant es va prendre el seu temps per acceptar la seva transsexualitat, però això no treu que al principi sentís por. La seva experiència incloïa “mirar-te al mirall i no agradar-te el que estaves veient, però no per ser gros o lleig. Més aviat pel sexe que no vols ser. És una terrible sensació d’infelicitat. Evites mirar-te al mirall. “

Explica que va anar al psiquiatre i al psicòleg i que inclús la seva àvia li havia dit: “Per què vols ser home si avui les dones tenen tant poder com els homes?”. Sobretot, va trobar una bona quantitat d’ajuda i acceptació com a infermer en l’entrenament i posteriorment en la pràctica. Relata que en un dels hospitals on treballava la seva bata estava etiquetada amb el seu nom assignat, mentre en un altre hospital l’etiqueta portava el seu nom triat.

El Señor Raúl Palomera Tamayo va parlar de la seva experiència trans


PONENCIA DE GINA SERRA INSUA

Cuidado para los mayores

Gina Serra Insua, de l’Associació de Transsexuals, Intersexuals i Transgènere de Catalunya (ATC Llibertat), a parla sobre l’atenció geriàtrica transgènere. En particular, exposa que les llars residencials per a gent gran no estan preparades, i en general les infermeres no tenen capacitació en aquesta àrea i, de vegades, son completament inconscients de les experiències de vida anteriors. Poden canviar un bolquer per a una persona transgènere no operada i trobar un penis on esperen la vagina.

Com a resultat, fins i tot si no hi ha una discriminació directa, els residents transgènere poden acabar servint com a cobaies mentre encara s’enfronten als problemes experimentats per les generacions més joves, com la prescripció de la medicació incorrecta. Les insuficiències reguladores que afecten la comunitat trans en general també signifiquen que la cura de les persones grans transgènere és una experiència impredictible.

La Sra. Gina Serra Insua: Les insuficiències reguladores que afecten la comunitat trans en general també signifiquen que la cura de les persones grans transgènere és una experiència impredictible.


PONENCIA DE CARMEN CAMPOY

Llegat colonial i patriarcal

La Dra. Carmen Campoy, professora d’Antropologia i Sexologia de la Universitat de Lleida explica que abans de la colonització, la identificació dels rols sexuals no era tan dicotòmica. Una persona soltera podia estar en un espai diferent en termes de relacions i rols sexuals. El colonialisme va demonitzar aquestes variants, i amb temps les institucions i escoles africanes sovint van adoptar models europeus.

Segons la Dra. Campoy, la teoria és que tot el que heretem de la societat patriarcal/colonial sobre el control. Les identitats de gènere colonials es poden veure com estratègiques. El gènere està totalment construït, com un sistema. Els accidents en aquest sistema, com l’homosexualitat, la bisexualitat i la transsexualitat, poden existir només com a excepcions i perversions que reafirmen la regularitat percebuda de la natura.

Tal i com està concebut, pensem que el sexe és biològic, però de fet és genital, de manera que el gènere no està necessàriament vinculat al sexe. Els exemples abunden en diferents cultures i al llarg de la història de diferents rols de gènere que són perfectament acceptats. El seu estudi aprofundeix en cinc categories de variacions de sistema binari colonial que han trobat expressió normal en diferents cultures i èpoques: (1) gènere hermafrodita, (2) tradició de dos esperits, (3) rols de gènere creuat, (4) matrimoni entre dones i entre homes, i (5) rituals de gènere creuat.

En la cultura “Navajo”, com a exemple de la primera categoria, el hermafrodita es diu nadle i és altament valorat. Un exemple de la tradició dels dos esperits es veu a la figura Polinèsica Mahu, molt respectada, que tradicionalment tenia un paper principal que personificava a una deïtat femenina en danses sagrades, transmetia la tradició religiosa, i els pares els van demanar que nomenessin als seus fills . Avui els Mahus també són visibles com activistes LGBTQI + mentre segueixen exercint rols rituals ancestrals. La Polinèsia també proporciona un exemple dels rols tradicionals de gènere creuat al vehine mako o dona tauró de les Illes Marqueses. La dona tauró difereix en que és sexualment agressiva i adopta l’enfocament sexual inicial. Ella és audaç, i dominant, i també pot ser rica i casada. No hi ha estigma.

El matrimoni entre dones es veu entre els Nandis de la Vall de Nil, on les dones infèrtils que no mostren necessàriament un comportament lèsbic es casen amb dones més joves i adopten el paper de marit. A la tribu Azande del Sudan, els homes joves es consideren dones pel que fa a les tasques domèstiques i es casen entre si temporalment. A l’arribar a l’edat adulta, un pot convertir-se en un guerrer i casar-se amb un altre jove que, al seu torn, compleix el paper tradicional de la dona. Pel que fa als rituals de gènere creuat, la gent Iatmul de Papua Nova Guinea s’observa el ritu esquismogenético naven en el qual els homes imiten les bruixes i les dones imiten als guerrers.

Conclou dient que mentre la legislació va en la direcció correcta, l’estigmatització persisteix. En comprendre la gènesi de la discriminació i observar altres cultures, podem descobrir quants gèneres existeixen realment i deixar de estigmatitzar.

Dra. Carmen Campoy: Al comprendre la gènesi de la discriminació i a l’observar altres cultures, podem descobrir quants gèneres existeixen realment i deixar de estigmatitzar.


PONENCIA DE EVA GONZÁLEZ LÓPEZ

Sobre el paper de les infermeres gestores de casos i les infermeres comunitàries

Eva González López, infermera la unitat de cirurgia plàstica de l’Hospital Creu Roja a Gijón, contribueix a la jornada exposant el seu enfocament principal centrat en va ser que l’atenció especialitzada per a pacients transgènere afirmant que és transversal i complexa i, com a tal, requereix una bona coordinació entre l’atenció primària i especialitzada. Ella va explicar Explica que, en l’etapa primària, la clau és acompanyar a les persones ateses. Quan es treballa amb infants i les seves famílies, és important diferenciar a aquells que són realment trans dels nens que simplement juguen amb el gènere. Per als menors d’edat, no hi ha dificultat en prendre decisions, però tot i així se’ls ha d’encoratjar a expressar-se.

Les persones sovint arriben amb queixes de que no reben prou suport i amb moltes preguntes. Aquí és on el paper de la infermera comunitària ha d’entrar en joc, proporcionant informació directament a les persones i també a les escoles, així com a mediació quan sigui necessari. La persona ha de ser informada dels seus drets, així com dels recursos existents. Les infermeres comunitàries i de casos, poden assumir per igual responsabilitat en aconseguir transicions de gènere sense problemes.

Explica que l’atenció multidisciplinària comporta un risc de manca de coordinació, de manera que la figura de l’administrador de casos o la infermera de “coordinació” es torna indispensable. Com la majoria dels ponents de la jornada, demana formació més específica. Només el 25% de les infermeres han accedit a un curs de sexologia, que ajuda a millorar l’atenció a les persones en risc de patir un tractament desigual / injust.

La Sra Eva González López va explicar que necessitem infermeres gestores de casos per a la coordinació entre l’assistència primària i l’assistència especialitzada així com infermeres comunitàries per disseminar informació.


CONCLUSIÓ

Una altra Jornada exitosa

Tot i haver millorat les actituds i els serveis, la infraestructura mèdica i infemrera encara te mancances Pel públic cisgenere i transgènere per igual, l’assessorament psicològic pot ser difícil d’obtenir o simplement no estar disponible al servei de salut pública. Les solucions de teràpia hormonal encara no estan dissenyades específicament per a usuaris trans. La mania taxonómica continua estigmatitzant.

El pacient transgènere pot estar buscant atenció en relació amb la pregunta trans o no. Un sentiment evocat per diversos ponents va ser que, qualsevol que sigui la naturalesa de la sol·licitud, les infermeres poden procurar de tractar a les persones transgènere sense ser condescendents i amb una sensibilitat a les seves necessitats generals i específiques. Això és coherent amb un enfocament general centrat en el pacient que equilibra les prioritats i l’experiència del professional amb les necessitats individuals de la persona atesa, independentment de si aquestes necessitats estan directament relacionades amb la condició per a la qual es busca l’atenció.

Un públic de més de 180 persones va assistir a les xerrades, provinents de diferents professions i llocs, i va demostrar estar altament interessat i interactiu en les sessions de preguntes moderades per Noemi Arasa, Imma Amenós, Cristina Navalón Pérez i Núria Sàez Gómez de l’ACICDDI. Molts eren estudiants d’infermeria interessats en el perfil de la infermera gestora de la imatge corporal i en diferents situacions socials. Els diversos punts de vista i perspectives expressats pels o ponents també van indicar un panorama força complex. Núria Sàez Gómez, conclou la jornada esmentant que per atendre i ajudar, un ha de ser més obert. “Com infermera, veig moltes àrees que requereixen millores per tractar adequadament situacions que en el passat s’han gestionat amb molt poc coneixement sobre sexualitat i identitat. Pel que fa a les persones trans … necessiten normalitat, un marc legal, investigació, capacitació i ser tractats amb respecte i empatia “-

Durant la pausa cafè amb la Gina Serra, Tina Recio, Núria Sàez Gómez, Judith Juanhuix, i algunes sòcies de l’ACICDDI.

Pin It on Pinterest

Share This